Озеленення «Лібентальського парку» Реалізований

Доданий
01.05.2018
Номер
3
Навколишнє середовище

Майбутній «Лібентальський парк» - це зелене і затишне місце для відпочинку, активного проведення часу жителів Малодолинського. За часів німецьких колоністів в Кляйн-Лібенталі (тепер с. Малодолинське) територія балки була доглянутою та приваблювала мальовничим природним ландшафтом. Сьогодні це місце потребує оновлення, захисту від забудов і забруднення, нового призначення - рекреаційна зона.

Автор проєкту
Бюджет
499 000 грн
Розрахунок бюджету
Адреса
Малодолинське

Опис

Мета проекту

Відновити й упорядкувати територію балки (майбутнього Лібентальського парку) в Малодолинському. Зберегти цей зелений куточок для жителів села, захистити від забудови пологі схили і струмочок, що давав можливість ще німецьким колоністам збирати щедрі врожаї кілька разів на рік. Сьогодні в селі немає паркової зони, а балка може стати прекрасним місцем для відпочинку, реалізації громадських ініціатив, культурного обміну та збереження біорізноманіття.

Проблема (передумови, обгрунтування необхідності реалізації проекту)

Малодолинське з усіх боків оточене різноманітними підприємствами, проте на його території немає жодного парку і навіть скверу. В селі проживає близько 3,5 тисячі людей, щоб гуляти з дітьми та культурно відпочивати, їм необхідно виїжджати за межі села. На жаль, екологічна ситуація в селі незадовільна, тому існує величезна необхідність висаджувати якомога більше дерев, квітів та чагарників на території села. Найкраще місце для реалізації цієї ідеї - територія балки, де з’явиться Лібентальський парк, справжній зелений оазис в Малодолинському. Саме там можна вдало впровадити різновиди ландшафтного дизайну, щоб підкреслити красу природи і зберегти особливості місцевості.

Пропоноване рішення вирішення проблеми і його обгрунтування

На даний момент управління комунальної власності та земельних відносин Чорноморської міської ради Одеської області займається розробкою проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки орієнтовною площею 5,4634 га для облаштування парку відпочинку. З отриманням цього документу вже цієї осені ми можемо почати висаджувати дерева та розробляти проект ландшафтного дизайну парку. На озеленення цієї території громаді Малодолинського потрібні кошти, які плануємо отримати за рахунок громадського бюджету. Перед тим, як проводити подальші роботи з облаштування парку, потрібно розчистити територію та посадити дерева.

Для кого цей проект

Цільова аудиторія проекту – жителі села Малодолинське, діти та дорослі, які будуть долучатися до озеленення території. «Лібентальський парк» - це можливість для жителів об'єднатися і зробити їх село краще, а також залучити екоактивістів для раціонального озеленення території. В подальшому «Лібентальський парк» зможе стати не тільки прекрасним місцем відпочинку жителів, але й туристичною візитівкою, адже в перспективі плануємо оформити низку привабливих етнозон з відсиланням до історії та культури народів, що проживали на цій території.

План заходів з реалізації проекту

*Створення групи в соціальній мережі Facebook, для залучання якомога більшої кількості активістів з села та ековолонтерів (https://www.facebook.com/groups/1655527451208256); *Зустрічі з жителями села для обрання дат висаджень рослин і проведення толок; *Проведення толок для розчищення територій; *Розчищення річки від очерету; *Висадження дерев вздовж території балки, щоб зробити зелений паркан від присадибних дільниць жителів.

Ключові показники оцінки результату проекту

На локальному рівні проект сприятиме підвищенню активності жителів села, їхньому піклуванню про навколишнє середовище, зменшенню забруднення. Балка нарешті буде чистою та привабливою територією. Цей проект стане прикладом того, як громадяни можуть об’єднуватися заради спільної ідеї та вміло розподіляти кошти бюджету на свої потреби. Село ставатиме чистішим та відповідатиме вимогам сучасності, одним з яких є дбайливе і раціональне ставлення до навколишнього середовища і збереження природи.

Приклади (кейси) схожих рішень

Нас надихнув приклад жителів селища Доброслав Одеської області, які на місці неприглядної території та колишнього звалища зробили декілька зелених територій - «Японський сад» та парк «Лісова пісня», «Парк закоханих сердець», тощо. Це приклад, як об’єднана громада може змінювати своє село на краще. І ми прагнемо, щоб в Малодолинському також з’являлися такі цікаві зони відпочинку, покращувалася екологічна ситуація та село розквітало!

Фотографії

Відповідальні підрозділи

Малодолинська сільська адміністрація

ПІБ Відповідальної особи

Ленський А.В.

Контактні дані відповідальної особи

5-13-58