Сортуй сміття - Отримуй гроші - Витрачай на рідне місто Відхилений

Доданий
04.05.2018
Номер
15
Інше

Поки українці думають–куди подіти сміття,у країнах ЄС інша проблема–де його взяти.Причина–сміття сортують і за отриману вторсировину заробляють гроші.З Чорноморська ресурси у вигляді вторсировини безкоштовно забирають одеські компанії по вивезенню сміття та сортуючи його,отримують гроші,які могли б заробити жителі нашої громади.Пропонується заробляти гроші на смітті для свого будинку,парку,міста.

Автор проєкту
Олександр
Олександр Чайка
Бюджет
48 700 грн
Розрахунок бюджету
Адреса
проспект Миру, 35Г, Чорноморськ

Опис

Мета проекту

Мета проекту - покращення стану навколишнього середовища міста через формування культури сортування та поводження з відходами, удосконалення системи утилізації та сортування твердих побутових відходів, заробляючи при цьому гроші на утримання будинку чи облаштування та озеленення території , облаштування дитячих майданчиків.
Як перспектива - започаткування у нашому місті розвиненої системи роздільного збирання твердих побутових відходів біля кожного дому із подальшою їх реалізацією закупівельним організаціям

Проблема (передумови, обгрунтування необхідності реалізації проекту)

В 2004 р. на саміті "Групи восьми" (G8) уряд Японії висунув "Ініціативу 3 R" у сфері поводження з відходами: Reduce - cкорочення, Reuse - повторне використання, Recycle - використання в якості вторинних ресурсів. Лідери інших країн, входящих в G8, ініціативу підтримали. Реалізація "Ініціативи 3R" спрямована на створення суспільства орієнтованого на ресурсозбереження, на такий розвиток економіки, при якому стає можливим забезпечити охорону навколишнього середовища. Наразі, шлях реформ в Україні повинен проходити не лише через кабінети вищих чиновників у столиці, але й через бажання звичайних людей змінювати своє життя та своєї громади на краще. Якщо мешканці звикнуть сортувати сміття - місто стане чистішим, а громада заможніша. Сортуючи сміття в будинку, жителі здатні перетворити його на ресурс, на якому можна заробляти. Наприклад, за розрахунками Інституту м. Львів станом на березень 2017 р., якщо усі мешканці ОСББ на 108 квартир сортуватимуть папір, можна досягнути таких результатів: 5,83 кг паперу з квартири на місяць * 2,2 грн./кг * 108 квартир * 12 місяців = 16 632 грн./рік. Наразі, у м. Чорноморську КП фірма "Райдуга" приймає макулатуру за ціною 2,6 грн./кг. Отримані кошти можна інвестувати в облаштування дитячих майданчиків або облаштування та озеленення прилеглої території. За словами директора Інституту міста, в середньому один мешканець продукує 280 кг сміття в рік. Близько 10% з цього, а це 28 кг - це папір. В залежності від кількості мешканців, одна квартира в середньому продукує 6 кг паперу в місяць. Тобто, багатоповерховий будинок з приблизно 108 квартирами продукує 7,5 тонн сміття в рік. Невеликий будинок може продукувати до 3,5 тонн сміття в рік. Позитиви від сортування сміття вже відчули ОСББ Львова, які запровадили таку практику. Так, в ОСББ «Тичини, 15» встановлено 2 контейнери. В один збирають скло, в другий - папір. За місяць ОСББ зібрало 400 кг паперу і це принесло дохід близько тисячі гривень. За ці кошти виготовили певну документацію та покращили освітлення. Проектом передбачається запровадити технологію автоматичного сортування таких видів вторсировини, як макулатура та пластикові пляшки біля дома та отримання за це коштів. У подальшому, коли система запрацює - можна впровадити сортування інших видів вторсировини. Для цього укладається відповідний договір та встановлюються спеціальні контейнери. В цих контейнерах збирається сортована сировина. По мірі їх заповнення повідомляється КП фірма "Райдуга", яка забирає зазначену сировину та відразу розраховується за неї з видачею необхідних бухгалтерських документів. Обсяг витрат згідно проекту складає 48 700, 00 грн.

Пропоноване рішення вирішення проблеми і його обгрунтування

Ключовим моментом вирішення екологічних проблем як країни взагалі, так і нашого міста конкретно, на думку автора, є принцип матеріального стимулювання. Якщо громадяни міста будуть отримувати гроші за сортування сміття і вони будуть бачити, що ці кошти використовуються на створення об`єктів благоустрою, тоді у їх свідомості сформується культура сортування та поводження з відходами, розуміння того, що відходи – це ресурс і, таким чином, поступово вирішиться проблема благоустрою міста та забруднення навколишнього середовища. У якості конкретного об`єкту обрана придомова територія за адресою: проспект Миру, будинок 35 г, м.Чорноморськ, укладається відповідний договір, та надаються: - ваги; - контейнер розміром 0, 9*0,9*1,4 м з круглим отвором для збирання пластикових пляшок; - контейнер розміром 0, 9*0,9*1,4 м з прямокутним отвором для збирання мукулатури; - мішки целофанові розміром 0,8 *0,8 м. На виділеній площадці розміром приблизно 2 м.кв. для встановлення вищезазначених контейнерів. Після їх наповнення та взвішування представник будинку надає заявку суб`єкту господарювання, що займається прийманням сортованої вторсировини, який, у свою чергу, відразу розраховується з уповноваженою особою з видачею (відповідних документів) для бухгалтерської звітності та забирає вторсировину. Договір укладається з комунальним підприємством – фірма "Райдуга", яке займається прийманням сортованої вторсировини, де професійна бухгалтерія надає всі необхідні для звітності або перевірки документи, при цьому платить податки в бюджети всіх рівнів згідно чинного законодавства. Встановлені контейнери мають спеціальні отвори - «паролі свідомого поводження зі сміттям» - отвір для пластикових пляшок має розмір круглого (дна) пляшки, макулатури - відповідний прямокутний отвір. Тобто, пакет з різним несортованим сміттям в спеціальний отвір контейнера не пройде, його треба нести в контейнер загального смітника. Це також забезпечує задовільний санітарний стан спеціальних контейнерів і їх можна встановлювати у зручному місці біля будинку.

Для кого цей проект

Цей проект розроблений в першу чергу для жителів будинку, які проживають за адресою: проспект Миру, будинок 35 г, м.Чорноморськ, а також інших мешканців і гостей міста, які будуть користуватися об`єктами благоустрою прилеглих територій.

План заходів з реалізації проекту

У рамках реалізації проекту "Сортуй сміття - Отримуй гроші - Витрачай на рідне місто" передбачається: - закупівля спеціальних контейнерів; - закупівля підлогових електронних вагів; - укладення відповідного договору; - встановлення спеціальних контейнерів на відведених площадках; - проведення інформаційної роботи з мешканцями будинку щодо сортування вторсировини.

Ключові показники оцінки результату проекту

Ключовими показниками оцінки результату проекту є: 1. Екологічні: - зменшення кількості сміття на вулицях міста; - зменшення забруднення навколишнього середовища. 2. Економічні: - отримання коштів від реалізації зібраної вторсировини; - використання отриманих коштів на облаштування будинку, озеленення території, облаштування дитячих майданчиків. 3. Соціальні: - згуртування мешканців міста навколо вирішення проблеми зі сміттям; - виховання культурного громадянина, який турбується про навколишнє середовище.

Приклади (кейси) схожих рішень

З вересня 2016 р. Іллінецька міська об`єднана територіальна громада у рамках проекту "Іллінці без сміття" встановила на вулицях спеціальні решіткові контейнери для збору пластика (фото додається). З листопада 2016 р об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Роксоляни 57" (120 квартир) м. Львів встановили контейнери для сортування сміття: папір, пластик. У 2018 р. на прибудинковій території об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Київська,7" м. Тернопіля встановлений контейнерний майданчик закритого типу для сортування твердих побутових відходів: папір, картон, склотара, склобій, пластик та пластикові пляшки (фото додається). У 2018 р. об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Рівне-Беверлі" м. Рівне встановили чотири різнокольорові контейнери для роздільного збору сміття: пластик, папір, скло, метал (фото додається).

Фотографії

Відповідальні підрозділи

Управління економічного розвитку та торгівлі

Відділ комунального господарства та благоустрою

ПІБ Відповідальної особи

Кілар О.В.

Контактні дані відповідальної особи

5-20-26