Лібентальський парк – перлина Малодолинського Реалізований

Доданий
14.05.2019
Номер
2
Навколишнє середовище

Лібентальський парк – це поєднання історії та сучасності. А ще це місце реалізації цікавих ідей задля створення в Малодолинському, колишньому поселенні німецьких колоністів Кляйнлібенталь, прекрасної зони для відпочинку. За останній рік захаращена територія балки почала змінюватися – ці позитивні зміни відбулись завдяки співпраці жителів села, сільської адміністрації та Чорноморської міської влади

Автор проєкту
Бюджет
499 500 грн
Розрахунок бюджету
Район
Чорноморська міська рада
Адреса
Малодолинське

Опис

Мета проекту

Проводити подальші роботи з упорядкування території майбутнього парку в Малодолинському. Зробити під’їзні спуски в балку для проїзду будівельного транспорту та жителів, які вже приходять в Лібентальський парк подихати свіжим повітрям та відпочити з дітьми. Продовжити роботи в річці, яку, дякуючи перемозі в «Бюджеті участі 2018», вдалося розширити та підживити водою з джерел, оформлених в колодязі. Потрібно зробити декілька дамб, щоб русло струмка краще наповнилося водою та отримало більш презентабельний вигляд. А ще встановити декілька мостиків, щоб люди могли легко переходити з одної в іншу частину парку. Окрім того, на розпланованій території балки можна встановити футбольні ворота, щоб в парку вже зароджувалося спортивне життя.

Проблема (передумови, обгрунтування необхідності реалізації проекту)

Малодолинське – село, на території якого побудовано багато промислових підприємств, діяльність яких негативно впливає на навколишнє середовище. До того ж, в межах села немає жодного парку та скверу, де б дорослі і маленькі жителі мали змогу відпочивати та проводити культурні і спортивні заходи.

В Малодолинському проживає близько 3,5 тисячі людей, більшість з яких підтримали ідею створення рекреаційної зони на місці балки та вже долучаються до акцій з озеленення та прибирання території майбутнього парку. Під час першого етапу упорядкування території було знайдено німецький колодязь завглибшки 7 метрів, ця знахідка несе ще й історичну цінність, адже селу виповнюється 215 років і воно має давню цікаву історію. Тому вдале продумування благоустрою парку допоможе нам зберегти історичну привабливість Малодолинського і вирішити питання з місцем проведення дозвілля місцевих жителів та гостей Малодолинського.

Пропоноване рішення вирішення проблеми і його обгрунтування

Завдяки участі в програмі «Бюджет участі 2018», в минулому році вдалося розпланувати площу балки, розширити струмок і розчистити частину території. А ще показати жителям, що балка – це не звалище, а майбутній парк, де можна втілювати свої ідеї, зберігати красу природи та реалізовувати громадські ініціативи. Цієї весни за рішенням міської ради територія балки отримала статус «рекреаційна зона» та була відведена земельна ділянка площею 5,46 га для облаштування парку відпочинку, тому ми будемо ще активніше залучати місцевих жителів до упорядкування території, звертатися за допомогою до підприємств та брати участь в інших грантових програмах для благоустрою території.

Для кого цей проект

Цей проект розраховано на жителів села Малодолинське всіх вікових категорій, а також гостей села. Адже парк – це місце, де зможуть проводити свій вільний час дорослі і діти, школярі зможуть влаштовувати різні освітні проекти, наприклад, лекторії на свіжому повітрі, або спортивні естафети. Окрім того, в Малодолинському немає іншої вільної території, де б можна було провести масштабні культурні заходи. Так, до святкування 215-річчя Малодолинського майбутній Лібентальський парк зміг би перетворитися на центр масового гуляння, де б можна було розмістити велику сцену і ярмарку.

План заходів з реалізації проекту

*інформування жителів села про подальші роботи задля обміну думками та ідеями в групі Лібентальський парк в фейсбуці;
*зустрічі з жителями села для проведення толок і екоакцій;
*зустріч з керівником фірми, яка буде виконувати роботи в рамках проекту «Бюджет участі», для обговорення наступних кроків з благоустрою парку;
* пошуки спонсорів та меценатів, моніторинг конкурсів грантової підтримки.

Ключові показники оцінки результату проекту

Проект продовжуватиме підвищувати рівень активності жителів села, надихатиме небайдужих людей долучатися до благоустрою парку. Територія балки буде привабливою для проведення культурних, освітніх і спортивних заходів, залучення інвестицій для розвитку місцевого туризму.
Минулого року ця ініціатива дозволила об’єднатися багатьом жителям задля спільної ідеї та розкрити свій творчий потенціал. І серед них є не тільки жителі Малодолинського, але й Чорноморська і навіть Одеси. Найголовніший результат проекту – зберегти від забруднення, забудови та занепаду такий мальовничий зелений куточок на території Малодолинського.

Приклади (кейси) схожих рішень

Нас надихають люди, які люблять свій рідний край, намагаються змінити ставлення людей до навколишнього середовища, долучаються до позитивних громадських ініціатив. Такі прояви змінити свій дім на краще ми бачимо по всій Україні. Наприклад, як жителі села Новобогданівка в Миколаївській області на місці звалища почали створювати парк відпочинку. Вони змогли привернути увагу підприємців і небайдужих жителів села до реалізації гарної справи. На кошти, виділені сільською адміністрацією та меценатами, всією громадою вони почали прикрашати територію майбутнього парку - класти тротуарну плитку, висаджувати дерева, встановлювати елементи ландшафтного дизайну. В селі Приволчанське Дніпропетровської області місцеві жителі подали проект «Сільський парк – простір здоров’я і позитивного настрою» на конкурс «Громада своїми руками» і виграли кошти на реалізацію своєї мрії. На отримані кошти вони почали відновлювати територію старого парку та оздоблювати там спортивні зони та місця для культурного відпочинку. Тому, і ми сподіваємось, що до нашої ініціативи приєднається як можна більше односельців, і в бюджеті міста Чорноморськ будуть закладатися кошти на подальший благоустрій Лібентальського парку.

Фотографії

Експертна оцінка

Відповідальні підрозділи

Малодолинська сільська адміністрація

ПІБ Відповідальної особи

Книш А.І.

Контактні дані відповідальної особи

5-13-58